fredag den 15. juli 2011

De ska da bar ha noen BANK!

I tallenes hellige navn:
Han stolede på banker
indtil han kom på andre tanker!
Hvor kommer alle de penge fra, som bankerne udlåner, og hvem er det egentlig, vi står i gæld til, og hvordan gik det til? Link> vores økonomiske eventyr.
Da jeg var ung, så jeg banker som en slags økonomiske autoriteter. Jeg havde en sparegris, og den flinke dreng (mig) satte penge ind på en konto i den store, voksne bank, hvor jeg troede kloge økonomisk moralsk ansvarlige dygtige "bankmænd" gik rundt og havde forstand på penge, ha ha..

Hvis jeg var diktator, ville jeg forbyde banker at låne penge i andre banker til videre-udlån til f.eks. insolvente entreprenører.
Bankerne skal være et SIKKERT sted for penge. Derfor har man opfundet bank-bokse, hvor de er låst inde. Hvis banken ikke har nok penge, burde det været umuligt at låne flere ud. Er kassen tom, bør kassen være lukket. Og låst.
Bankens egen solvens bør være et lovkrav. Solvensen bør beregnes på baggrund af likvid kapital og fast ejendom. Banker burde ikke have lov til at låne penge i andre banker til at købe aktier for.. ..og da slet ikke til videreudlån.
Hvis banken ikke selv har penge at købe for, er det jo luftkasteller og vindfrikadeller og fis i en hornlygte. Man kan ikke købe noget for penge man ikke har, det er fup og fiduser. Har du penge, kan du få, har du ingen, må du gå. Børnelærdom.
De penge, en bank ejer, kan være tjent på gebyrer og bidrag, samt overskud af investeringer.
Når folk sætter pengene i banken, må de kunne stole på, at pengene ikke forsvinder i mærkelige handelsaftaler og investeringer i fallitbo og konkurs-truede virksomheder.
Banker kan derudover tjene på kursgevinster ved valutahandler og værdipapirhandler, men kan så sandelig også tabe penge på de samme forretningsområder. Derfor bør det være forbudt at bruge mere end egenkapitalen på sådan noget.
Hvis bankerne vil bruge kundernes opsparing til noget som helst, bør det være ulovligt uden at spørge hver enkelt kunde i hvert enkelt tilfælde, det er jo kundernes og ikke bankernes penge, der er opsparet på indlånskonti.
Hvis en kunde giver banken ret til at investere på sine vegne, bør det kun være muligt at investere beløb, der ikke omfatter et grundbeløb på f.eks. 750000 kr (som i øjeblikket garanteres af staten).
STATEN SKAL IKKE BETALE FOR DÅRLIG BANKDRIFT. Staten skal blot garantere indskydernes (folk der har sat sparepenge i banken på en konto) værdier op til 750000, hvis banken krakker.
Til gengæld er der så ingen garanti for at få pengene (beløb der ikke omfatter de 750000) igen. Det svarer til, at kunden(opspareren) låner overskydende penge til banken, fordi der er tillid til dens evne til at forvalte lånet så det kaster overskud af sig i form af renter. Grundbeløbet skal være urørligt som sikkerhed for, at mere end det, kan den almindelige opsparer altså ikke tabe. (Men han kan selvfølgelig selv tage pengene ud og investere dem i hvad som helst, og dermed selv tabe pengene.)

Ok, hvis jeg var diktator og indførte det der, hvad sker der så?
Pludselig ville kun ganske få overhovedet kunne låne penge af banker, fordi der ikke er flere at låne ud. Hele landet er 80% belånt. Virksomheder ville selv prøve at låne penge i udenlandske banker.
Men huspriserne ville rasle ned, for ingen kunne få lån nok til at betale de priser, vi har i dag.
Så tror folk, de mister penge!
Men de har aldrig HAFT de penge. De har jo lånt dem.
Så kan de kun sælge deres huse med massive "tab".
Jo, men hvad taber de? Kun penge, de aldrig har haft eller tjent.
Men de skylder de samme penge, fordi de har lånt dem.
Eftersom de ikke kan betale, kan bankerne ikke få de penge tilbage, som de har lånt ud.
UPS!, det var ikke alene folks opsparinger, men fandeme også penge, de har lånt i udlandet af andre banker. Føj for den, da! Så kan de udenlandske banker heller ikke få deres penge.
Konkurs på konkurs på konkurs, hele det globale korthus ramler!
Nå, måske ikke dem alle, dansk økonomi er trods alt en mindre spiller på markederne.
Men det er helt klart, at jeg aldrig får lov til at blive diktator.

I stedet for griber regeringer ind verden over for at forsøge at sikre, at bankerne (de bedste af dem) ikke krakker. Hvis bankerne krakker, følger virksomhederne efter, og så lukker produktionen.. ..måske. Det kunne jo være, at løn-arbejderne (inklusive ledere, ingeniører og akademikere) fortsatte produktionen og overtog produktionsmidlerne. Teoretisk set er det en mulig løsning. Det er jo en socialistisk revolution.
Arbejderne kan bare ikke blive enige om det. Stater og regeringer heller ikke.

En anden kurs? - end kon-kurs?

Da vi legede som børn, svor vi somme tider ved at sige: "Amager" (Ama'r)
Det var ligesom hvis vi sagde : "Det er sandt!" - Amen.
Hvorfor ved jeg ikke.
Pudsigt nok er Amagerbanken fornylig (2011) gået konkurs.
Rige og fattiges risiko:
De rige er risikovillige.
Se bare Amagerbankens direktør. Han fik KUN 5 millioner i bonus - eller var det 10? - Da han blev fyret. Alligevel tog han en risiko, dog mest med en masse andre folks penge.
De fattige er risikovillige. Tag f.eks. de folk, der arbejdede på Grindsted-værket og Eternitfabrikken. De blev syge og mange døde.

Aktionærer i en bank ejer (udover evt. indestående) kun deres indskud.
Hvis banken krakker, er det tabt.
Det samme gælder andre private ordninger, f.eks. pensions-opsparinger eller forsikringer:
Hvis forsikrings-selskabet går fallit, kan de ikke udbetale flere erstatninger.
Derfor hæver de prisen for at købe en forsikring, når der sker større katastrofer, eller hvis der er øgede tendenser til f.eks. svindel med anmeldelser (af kriminalitet)
Og helt private investeringer som f.eks. et huskøb er intet værd, hvis man ikke kan sælge huset.
Statens tiltag har det på samme måde:
Hvis ATP "krakker", er opsparingerne tabt.
Hvis Statskassen går bankerot, er vores indbetalte skat formøblet.
Al opsparing og al skattebetaling er tabt, hvis de penge administreres uklogt.
Det står og falder med ansvarlig og kompetent embedsførelse, og gensidig tillid.
Man skal tro på, at systemet virker - for at få det til at virke.
Hvem tror du på?

Moodys lever af at vurdere
kreditværdighed.
Investorer køber tillid
hos visse private firmaer som Moodys.
Men hvorfor
har de tillid til dem
og ikke sig selv?
Hvis folk ikke selv kan vurdere
om det, de investerer i
er kreditværdigt,
hvorfor så overhovedet investere?
Tænk lige over det.
Hvorfor vurderer investorer at andre
er bedre til at vurdere, end de selv er?
Det viser da bare at de ikke er vurderings-værdige,
og at de ikke engang kan vurdere
hvem der kan.
Man må selv være på tæerne!

Den 14 juli 2011 er Moodys i tvivl om USA's ”rating” AAA.
Helt ærligt: Med en udlands-gæld på 600000 pr. amerikaner
dvs. 75000 Milliarder Dollars, hvordan kan de så være i tvivl?
USA burde ikke have en udlandsgæld overhovedet.
Derudover 10-11% underskud på BNP.
Det er da helt i skoven!

Herunder har jeg tegnet banksystemet ind i min model for ”Samfundets økonomi som forbundne kar”. Bank-karret er sat ind i De private kapitalejeres kar,. Bemærk at det er næsten tomt for blå penge-væske. Tomrummet er hvidt og åbent mod det felt, hvor sugeslangerne findes. Transaktionerne foregår jo også igennem dem. Men jeg har sat UDLÅN på med gule pile af en anden slags, fordi de penge man låner, jo ikke er nogen man har ejendomsret til. Man har brugs-ret. Desuden fordi penge i dag ofte overføres digitalt, så man faktisk kun ser dem som tal på en computerskærm, eller som tal på en papirudskrift.
Så kommer der en stiplet gul linie fra KØB udenlandsk, og penge lånt i udenlandske banker er jo GÆLD, og kan derfor betragtes som ”købte”. Det er bare ikke betalt endnu. Der er i hvert fald underskud, og det er også derfor, at bankens kar er næsten tomt. ”Pengene” er lånt videre ud, så de er jo heller ikke i bankboksen. De svæver rundt som numre i cyperspace. Ventilen B drejer ledelserne af bankerne selv på. Der er kun lidt semi-demokratisk indflydelse fra aktionærerne. Lånerne har ikke noget at skulle have sagt.
HVEM er det egentlig, der havde alle de penge, som vi nu har lånt?
Vi har jo ikke nogen, det er jo derfor vi har taget lån..

Ustabilt realkreditsystem

»Vi påviser, at det i realiteten er bankerne selv, der køber deres egne F1-papirer, og så går bankerne bagefter til de internationale markeder for at skaffe penge. Hvis det viser sig, at bankerne ikke kan låne i udlandet på grund af manglende tillid, og det er jo meget relevant nu pga. Amagerbankens kollaps, må staten garantere for bankerne. Det var dybest set det, som skete i 2008,« siger Finn Østrup.
Han advarer mod, at man anser det danske realkreditsystem for meget stabilt.
»Realkreditrådet siger, at markedet ikke brød sammen, og at det gik fantastisk godt under krisen. Det er jo ikke rigtigt. Havde staten ikke givet en garanti i 2008, var der ingen til at købe F1-papirerne, og så var det endt med en langt højere rente. Eller også kunne obligationerne ikke blive solgt, og så var markedet brudt totalt sammen.«



”Set over hele perioden fra 2002 til 2010 har boligejerne sparet godt 40 milliarder kroner på skattestoppet på ejendomsværdiskatten, mens de omvendt har betalt 25 milliarder kroner 'ekstra' i grundskyld.” (som er navnet på skattebetaling for værdistigninger på fast ejendom)

Jeg er også ude efter falske værdistigninger i boliger, selvom jeg selv ejer een.
Politisk taktisk har SF låst sig til S for at komme med i en såkaldt rød regering.
Det betyder, at SF har lovet at frede grundskatten. Jeg betaler cirka 4500 om året, med afsæt i vurderingen. Det er sådan set en afgift af en værdistigning fra 300tusind til 900tusind. Det er ikke penge jeg har arbejdet for at tjene, og heller aldrig fået.
Men jeg har belånt huset for 200tusind, og DE penge har jeg til rådighed.
De øvrige 700tusind er ren foræring fra markedet. Og der er INGEN dækning for den værdi, for boligmarkedet er urealistisk og værdistigningerne fup.
Værdistigningerne er ikke kun et resultat af markedsværdier af boligudbuddet i forhold til købermængden, men desuden afhængigt af købernes købekraft, som igen har været pumpet kunstigt op med adgang til tilsyneladende ”billige” risiko-lån, som f.eks. såkaldt ”afdragsfrie” lån. Disse usunde lånetyper får huskøbere til at tro, at de slipper billigere, men over tid bliver lånene dyrere, ellers ville banker og kreditforeninger jo ikke kunne tjene på dem.
Når nyligt fyrede kontanthjælps-ansøgere tvinges af vores ny-forringede sociale system til at optage lån i deres friværdi for at have noget at leve af, indtil de bliver fattige nok til at få kontanthjælp, bruger de således penge, der aldrig har eksisteret. Værdi-stigninger på fast ejendom er ikke skabt ved tilført arbejde, og de faste ejendomme er ikke nye produkter. Lyder det som sund samfunds-økonomi?

Nogle har skabt krisen ved at over-forbruge.
De må bære konsekvenserne af deres egen manglende økonomiske forståelse.
Man må jo vurdere markedet for boliger og finde noget, man har råd til. Vi andre skal ikke betale de insolventes fejl-dispositioner! Hverken hvis de er privat-personer eller banker.

60er generationen er en uens samling.

De fleste af mine gamle skolekammerater og øvrige samtidige fik rentefradrag på deres huslån, og der var inflation, som gjorde at de ikke kunne spare op til udbetalingen. Logisk resultat: de tog skattebegunstigede lån og udsugede derved dem, der IKKE gjorde det.
Opbyggede gæld.
DET VAR FORKERT ADFÆRD (tilskyndet af omstændighederne og myndighederne), og det var IKKE dem alle sammen, men cirka halvdelen. Det er de samme menneskers børn som laver samme nummer i dag. Det går så ud over børnene fra de 60ere, som blev lejere. I dag er der endnu ikke så meget inflation, men til gengæld F!-lån, der på en anden måde sender gælden videre til næste generation (og dermed også til børnene af den del, hvis forældre IKKE benytter de lån i dag)
Vi arver også virkningerne af andres sociale arv.
Jeg så lige en udsendelse i DR om klat-gæld. Nogle mennesker låner højrentelån og overtrækker deres kreditkort for at bruge pengene på tøj, bling-bling og iphones. Selvom de har gået på universitetet har de åbenbart ikke hørt efter i regnetimerne, når de er blevet undervist i begrebet RENTER.

Vores selv-overvurdering

Nogle mener de er så meget værd, at det er bedre at de fører en livsstil, vi ikke har råd til, hvis ALLE skal have del i velfærden i form af sociale ydelser. De vurderer deres egne bling-bling behov som vigtigere end den optjente ret til efterløn, som andre har betalt til via skat og arbejdsmarkedsbidrag. De samme unge mennesker er ikke i fagforening og A-kasse og betaler dermed heller ikke efterlønsbidrag til deres EGEN alderdom. De lever på lån. Det øger vores udlandsgæld, fordi bankerne selv låner i udlandet til at låne videre til insolvente.
De forkerte produkter hjælper ikke vores økonomi.
Hvis den unge dame med det store dankort-overtræk køber falsk mærke-varetøj fra børne-slave-drevne virksomheder i Indien for at se godt ud i nyt tøj, stiger hverken produktiviteten eller beskæftigelsen i Danmark.
Hvorfor lærer hun ikke at SY?
Og hvorfor kan bankmanden ikke forstå, at man ikke skal låne hende penge?
Jeg så lige på tv at 1 ud af 10 unge er registreret i Ribers som dårlige betalere. Der var en ung dame, som havde lånt 1,3 MILLIONER til at købe TØJ for!! Hvem har godkendt de lån?
Banker.
Jeg havde aldrig lånt hende pengene, jeg går selv i genbrugstøj, og mine sko er 15 år gamle. Det fremgik ikke om hun var medlem af en fagforening eller hvem hun stemte på til folketinget. Det fremgik heller ikke om hun er en af dem, der vil afskaffe efterlønnen. Men...

De som sidder på toppen, sidder på dem i bunden.

Jeg konstaterer at mange ikke ser noget galt i at have gæld,
hvis bare man kan betale afdrag og renter.
De baserer selv hele deres egen økonomi på lån.
Så ejer de jo ingenting, men betaler en slags husleje.
Alligevel opfatter de sig selv som ejere.
Sådan nogle mennesker kan man ikke forklare økonomi.
De forstår det ikke.
De forstår overhovedet ikke udtrykket: ”Herre i eget hus”.
De er lønslaver uden overblik.
Når de ikke selv fatter, at de ikke kan bruge penge de IKKE har,
hvordan skulle de så kunne vælge et parti eller en statsminister,
som er kompetent?
Det tror da pokker, at der er økonomisk krise,
når alle lever på lån.
Hvor kommer de penge, de har lånt, FRA?
De er jo frit opfundet!
Man kunne lige så godt lade seddel-pressen rulle.
Det gør man for resten også.
Det fungerer altså kun så længe folk tror,
at de kan købe noget for pengene.
Ligesom pyramide-spil:
Så længe du kan få folk til at sende penge til pyramidens øvre lag,
ja så får det øvre lag jo en stadig strøm af penge,
der betales af ”nye medlemmer”.
Det er derfor, økonomer siger at ”vækst” er nødvendig.
Men det bredeste lag for neden betaler for INGENTING.
Pyramiden siger: Skaf 3 nye medlemmer, så får du din investering dobbelt tilbage.
Ja men hvis du ikke gør det, beholder du jo selv din ”investering”.
Hvorfor betale andre for at få lov til at hverve medlemmer?
Du kan jo bare starte din egen pyramide-klub.
Så starter dine nye medlemmer med at betale kontingent ftil DIG for ingenting.
Hvis du betaler til en ANDEN pyramide end din egen,
og når du ikke længere kan skaffe nye medlemmer,
der er dumme nok til at betale for ingenting,
så ramler korthuset.
Du får aldrig din investering i pyramiden tilbage.
Men dem i toppen af pyramiden har fået dine medlems-penge.
Uden at gøre en skid andet end at bede dig om at skaffe nogen flere.
Kære venner:
Det er DERFOR, der er noget galt med at have gæld.
Nu siger du måske:
”jamen, jeg fik da et hus at bo i!”
Gu gjorde du ej.
Du fik lov til at bo i det, så længe du kunne betale ”huslejen”, ikke længere.
Det er IKKE dit hus, for du har ikke betalt det.
Det blev bygget af forrige lag af pyramidens medlemmer.
Hvis du mister dit job, ryger du ud.
Og hvem ”giver” dig arbejde?
Rigtigt: toppen af pyramiden.
DE bruger de penge, du og de andre spillere gav dem for ”at være med”..
Toppen bruger de gratis penge til at købe produktionsmidlerne,
som du skal bruge for at arbejde.
Du ejer hverken dit værktøj eller dit hus, knap nok dit tøj.
Men du er ”med” i klubben.
Siger de ”kloge” økonomer.
Du er ”med” så længe klubben fungerer,
men hvor længe kan det bedrag blive ved?


Mange ønsker:
Frihed til at gøre, hvad de har lyst til, og
frihed fra at betale for det.
Hvorfor skal vi løbe om kap?
Var det ikke bedre at finde ud af
hvor vi skal hen?
---------------------------------------------------------

Hvis jeg skulle være
diktator,
ville mit mål være
at skabe rammebetingelser
som ville gøre det muligt
for hver enkelt borger
at føle frihed til at søge
at opnå sine egne personlige mål,
uden at det vel at mærke ville gå ud over andre.
Hvis jeg skulle være diktator
ville jeg prøve at indføre mere demokrati.
Jeg ville helst være en katalysator
for et kvantespring i menneskets udvikling
i retning af bedre evner
for samarbejde og frugtbart samvær,
som burde gavne de fleste,
uden at ødelægge det meste,
ved at bekræfte individets suverænitet,
og udvide dets tilgang til resurser
og til enhver tid opretholde et fintmasket sikkerhedsnet
baseret på omsorg fra fællesskabet.
(I bund og grund en forældre-agtig opgave).
Den største fjende af sådan et projekt
ville være mine egne personlige fejl og mangler.
Mine vigtige hjælpere ville være mine politiske modstandere,
som måske kunne se og gøre opmærksom på mine blinde pletter,
men også rigtig mange dygtige og velmenene støtter,
der har samme vision og mission.
Der skal jo være nogen til at føre det videre.
Det er ikke sikkert, jeg orker at diktere
i særlig lang tid.



torsdag den 14. juli 2011

Hvor fri er fri-værdi? - og hvem skal nu betaaale, hvem har råd til mer'?


Jeg læser i avisen at inflationen stiger i England.

Er det markedet, der bestemmer at priserne stiger?
Ja men så må folk jo have penge nok til at betale de priser, ik?
Nåh, folk har LÅNT pengene..
..i deres friværdi, ik?
Som er overvurderet.
...Det vil sige de har lånt penge for værdier, der ikke eksisterer.
Hvis huspriserne falder, er de på røven igen.

Hvem er den pengepolitiske kommission som vil hæve renten?
Er de folkevalgte?
Nå ikke! Hvorfor bestemmer de så, hvad folk skal betale i renter?
...Er Bank of England måske ikke nationens bank?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mærkelige tilskyndelser

Rentefradrag for gæld = umoralsk.
Hvis du SKYLDER penge væk, skal du sgu da ikke belønnes!
Så er det jo fordi du har brugt flere penge, end du havde.
Og tilskud til boliger (lejere) går i virkeligheden til ejerne, som jo så kan hæve huslejen, fordi folk så kan betale en højere husleje, fordi de får et tilskud. Hvis det bortfalder, må huslejen sænkes, ellers kan ejerne ikke få lejet deres lejligheder ud. MARKEDS-økonomi, ikke?
På samme måde: Hvis folk ikke bliver skatte-belønnet for at stifte gæld, må de jo købe et billigere hus, og markedet vil derfor tilpasse sig til deres købekraft = huspriserne må gå ned.
SF har malet sig selv op i et hjørne ved at love højt og helligt, at de ikke vil hæve skat på kursgevinster af ejerboliger. (Ejendoms-skatten).
Nu bliver de jo nødt til at holde hvad de har lovet. Men der er jo stadig muligheder for at fjerne skattefradraget for gæld. AL slags gæld. Det er da helt galt at tilskynde folk til at stifte gæld.
”Penge er noget man låner” Hvorfor det? Tænk lige over det. MAD er ikke noget man låner, det er noget man æder! Og så er det væk. Huse er noget, man bygger, og så står de der længe.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boligejere og banker og skrupelløse finansfyrster har ansvaret for krisen.
Så hvem skal betale den?

Nu er jeg jo selv bolig-ejer.
Så hvad er det jeg siger?
Jeg har taget et lån i min friværdi.

For at få råd til at blive boende hvor jeg har boet i 30 år.
Jeg havde et ubetalt lån i forvejen, som jeg købte en grund nr 2 og en brugt bil for.
Det havde jeg egentlig ikke råd til, når jeg skal leve af efterløn i 5 år, og derefter af folkepension.
Men grund nr 2 er jo en blivende værdi. Jeg mener, den flytter sig sgu ingen steder. Man kan dyrke gulerødder på den. Men de kan blive svær at sælge.
Bilen.. joooh, det er faktisk en luksus, for jeg behøver den jo ikke for at køre på arbejde, eftersom jeg er efterlønner. Somme tider leger jeg taxa for mine børn (der har arbejde) og min handicappede mor (men hun kunne selvfølgelig osse bare blive hjemme). Men jeg købte den for 4 år siden, da jeg skulle ”være til rådighed” for arbejdsmarkedet. Og jeg brugte den faktisk til et Job i Norge. Den kan være meget praktisk, hvis der på en eller anden måde skulle ske et mirakel, og jeg fik lidt arbejde.
Hvis jeg ikke kan få efterløn, ryger hele lortet.
Den kollektive trafik indfører prisstigninger.
Jeg betaler registreringsafgift af bilen, og moms og benzin-afgifter.
Og forsikringer. Og giver arbejde til den lokale mekanikker.
Jeg betaler afgifter af elektricitet.
Jeg betaler osse skat når jeg skider.
Det hedder vandafledningsafgift..
Jeg betaler endda skat, der bruges til borgerlige ministres dyre pension.
Hvad med at indføre en fedt-skat på selvfede folk?
Eller?

Men fordi jeg teoretisk set kan, fordi der er rigelig friværdi, kunne jeg sådan set tage lån til at betale mere grundskat og øgede elpriser og miljøafgifter.  (Det kunne jeg så ikke i 2012. Realkredit-institutionerne gik i panik.)
Jeg er ikke vild med grundskat, fordi jeg mener at når man har betalt sit hus, så ejer man det altså.
Jeg bruger en del af husets friværdi til ned-sparing. 
Hvis jeg kan fortsætte med det, bliver det så på et tidspunkt  kreditforeningen eller bankens hus. Men til den tid er jeg død. Ellers bliver der underskud. Kan det så ikke være lige meget, om jeg IKKE fik efterløn, jeg bruger jo mine murstens-penge alligevel, bare 5 år senere i forløbet? (Men det er jo også noget værd).
Nix, for det er et mere retfærdigt sted at hente skatter fra min værdistigning, end det er at fjerne mit optjente livsgrundlag: Efterløn. Jeg har jo betalt til fagforening og A-kasse og den slags arbejdsmarkeds-bidrag siden 1973. Nåja: Og efterløns-bidrag. Og skat.
Bidraget til A-kassen blev forhøjet ved indførelsen af efterlønsordningen for at være med til at finansiere den, så vi har faktisk betalt for den. Det har fungeret som en slags forsikring.
På den her måde har jeg selv mere styr over økonomien de næste fem år, og desuden mener jeg at kursgevinster på fast ejendom først skal betales, når man rent faktisk har solgt den faste ejendom. Ellers er der jo ikke noget ved at spare op i den (afdragene på lån eller investeringer i forbedringer).
Alligevel betyder det at der bliver mindre friværdi at belåne. Det må beregningerne i kreditforeninger og banker så tage højde for.
På den måde rammer en kursværdistignings-beskatning af boliger mest de folk, der OVER-belåner deres ejendom. Men kun hvis de sælger den. Det var jo også dem, der fik økonomien til at ramle, og krisen til at rulle. Mange af dem betalte før i tiden topskat, men under VKO fik de jo skattelettelser i langt højere grad end lavtlønnede.
(Hvorfor har disse penge til de rige i øvrigt ikke sat ”gang i økonomien” og medført nye arbejdspladser?)
Det er DEM, der burde sætte tæring efter næring. Det er DEM, der er en byrde. Over-forbrugerne.
Men det er over halvdelen af vælgerne! (og nogle af de valgte!)
Her har demokratiet et problem!
Det samme flertal, som skabte krisen, vil tvinge det mindretal, der lider mest under den, til at betale for den. Eller rettere sagt mest vores børn. Det er jo dem, der fremover får hævet pensionsalderen og skåret endnu mere ned på syge- og dagpenge-perioder. Og fjernet efterløns-muligheder. Og forringet vilkår for deres evt. kommende handicap. Og skåret ned på skoler og uddannelser. Der bliver nedlagt hospitaler og fyret sygeplejersker. (Men Løkke overbetalte PRIVAT-hospitaler af ideologiske grunde)
Eftersom både rød og blå blok har brug for flertal for at komme i regering, tør ingen af dem lade "den rigeste" del af middelklassen betale.
Det skyldes ikke kun at blokkene ikke ønsker at miste stemmer, det skyldes også at "den rigeste" del af middelklassen lever og over-forbruger for lånte penge, og vil gå ned i levestandard på en for nogle af dem meget drastisk måde, hvis de skal til at sætte tæring efter næring.
Det betyder at deres  (urealistisk høje) købekraft svinder ind, staten mister momsindtægter, samtidig med at disse "nyfattige" vil belaste velfærds-udbetalingerne.
Uanset hvad vi gør, er vi mere eller mindre fucked, fordi pengene er BRUGT.
Jeg synes bare, det er de rigtige, der skal bære konsekvenserne.
Det handler om at den sociale kontrakt med vores generation skal opfyldes, og de borgerlige vil snyde arbejderne for deres del, for de borgerliges vælgere har nemlig brugt pengene.
Rød blok prøver at tjene flere penge i stedet for, men jobbene er der ikke. Hvis der havde været job, kunne efterlønnere jo bare tage dem. De må godt arbejde en del tid, hvis der altså VAR nogen, der ville ansætte dem. Men det er der ikke. Så nu skal dem, der har job, arbejde mere.. ..men hvor skal pengene til deres løn komme fra?
Noget kan skaffes ved at genindføre skatter på børshandler og skumle bankforretninger. Resten må skaffes ved at spare (andre steder end blå blok vil) f.eks. på militær. Det er lidt svært, når landet er i krig..
Det er også problematisk at nedsætte støtten til landbruget, for det bliver støttet i hele EU.
Men et godt sted ville være JOBNET og private aktører. Det synes jeg ikke politikerne har sagt klart at de vil. Og: Hvem på Jobnet bryder bevidst loven om, at der skal være et rigtigt job EFTER en løntilskudsperiode? og får deres egen løn alligevel? Hvem er det lige, der godkender de private aktørers latterlige aktiverings-tvangs-tiltag?

S-SF har foreslået effektivisering i kommunal administration.. ..men hvem er det?
Teknologiske forbedringer og indkøb af bedre materiel er en god idè. (SF forslag)
De borgerlige prøver med nedskæringer for ”unyttige” indvandrere og multimedie-skat..
..og så tror de at hvis man giver flere penge til de rige, vil forbrug og efterspørgsel efter produkter stige.
Men det holder ikke. For det første: Hvorfor er det lige de rige, der skal have endnu flere penge til forbrug, og for det andet er det jo ikke ligegyldigt, hvilke produkter der efterspørges.
Politisk værdi:
Hvem vil hvad med hvilket produkt?
Og hvorfor ikke?
Der bør spares på overforbrug ved at hæve afgifter på energi, rejser, dyre biler, sommerhuse og luksusvarer.
Det er ikke livsnødvendigt at have et SPA-bad.
Tjeneste-ydelser fra løntrykkere fra den gamle østblok i Europa og produkter MADE IN CHINA
hjælper ikke økonomien i Danmark. Min bil er lavet i Indien af et Japansk firma. Hvorfor laver vi ikke vores egne biler? Uden afgifter. Ups, vi må ikke forskels-behandle biler for EU.

Nix. Rul de ufortjente skattelettelser tilbage. Fjern rentefradrag. Gør flexlån ulovlige. Ikke flere bolig-bobler. Ikke flere SPA-bads-bobler. Mere genbrug. Mere bæredygtig produktion. Godt arbejde holder længere.

Mit og dit og vores



Sociale økonomiske kontrakter.

National socialisme:
Individet er underlagt staten.
Staten er ikke nødvendigvis demokratisk
Eks: Kina inden de snig-indførte statskapitalisme..
Eksempel på en uddannelses-politisk holdning:
Det samfund, der har betalt uddannelsen, skal have pengene tilbage, hvis uddannelsen bruges i et andet samfund.
Uddannelsen er ikke blevet givet for at den uddannede skal rejse ud af landet, tjene penge og betale skat dèr, og vende hjem og få pension her.
De penge, dette land og dette folk investerer i sine børn, er en investering i fremtiden.. ..for dette land og dette folk.

Kapitalistisk Globalisme:
Individet er frit.. ..hvis det har råd og evner.
Skal selv betale alt.
Private forsikringsselskaber og banker.
Børser regerer.
eks. Privat politi som Blackwater og nationale militærinstitutioner, evt sammensluttede i pagter (NATO).

Socialistisk Globalisme:
Individet er frit.
FN er overstatslig demokratisk myndighed. Alle har valgret.
FN er international velfærdsregulator.
FN giver overlevelseshjælp og omsorg.
Der betales skat til FN, ligegyldigt hvor man lever og arbejder (og hvor man betaler lokal skat).
FN driver verdens-politi, og fredsbevarende styrker.

Dansk forvirret pragmatisk politik i en delvis globalistisk udvikling:
EU regerer mere eller mindre.
Eks:
Finansloven.
Vi giver lidt her og tager lidt der..
..og så skifter vi delvist mening og bytter lidt om på noget af det.
DE FLESTE VED IKKE, HVAD DER FOREGÅR, OG MANGE FORSTÅR DET IKKE.
Der er få, der kan huske hvordan det gik til eller hvorfor.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nytteværdi

Det er lige gået op for mig
at der er flere måder
at bedømme sine medmenneskers nytteværdi på:

1. Bidrager du nok til fællesskabet?
..i forhold til hvad fællesskabet har investeret i dig?
2. Er disse folk nyttige for mig eller ej?

Se, der er faktisk meget forskel
på disse anskuelser,
selvom de måske giver anledninger
til enslydende udtalelser.

Nr. 1 anskuelse leder til næste spørgsmål:
Og hvad stiller vi op med dem der har minus i regnskabet?
De er stadig en del af fællesskabet.
De skal hjælpes til at blive mere nyttige.
Ellers får fællesskabet mindre værdi.
Hvad stiller vi op med dem der har PLUS i regnskabet?
Vi glæder os over at de giver fællesskabet mere værdi.

Nr 2 i udvidet udgave: Er disse folk nyttige for OS
er så IKKE et fællesskab mellem dem og os,
men kun et fællesskab mellem OS.
Ikke dem.
Og hvad stiller vi op med dem der har minus i regnskabet?
De er IKKE en del af fællesskabet.
Læg mærke til det!
De skal afskaffes.
VI bevarer vores egen værdi.
Hvad stiller vi op med dem der har PLUS i regnskabet?
De skal udnyttes.
Så VI får mere værdi.

Hvis OS er en magtfuld nation
har vi alle sammen et problem.

I en mindre nation har vi andre såmænd også et problem
hvis OS er en elite.
Eller hvis vi er indvandrere.
Nogen får flere point end andre.

I en mindre gruppe
som f.eks. en klan, en forening, et syndikat, en loge, en sekt, en gruppe hønseavlere eller bare en familie, gælder de samme principper.
6
Mennesker er nogen sære bæster.

En mand kan lege mor
for en anden dyreart.
F.eks. et par Jærve.
En kvinde kan være dronning
af en flok gorillaer.
Vi kan være sociale
udenfor vores egen art.
Man har også set katte
passe museunger,
og hunde,
der opfostrer ællinger.
Så vi er ikke det eneste bæst
der kan optræde socialt.
Men vi har gode evner for det.
Alligevel gør vi det mest
for at udnytte de andre arter.
Vores husdyr især.
Og dem vi fanger og æder.
Fisk.
Men vi KAN være meget sociale.
SE:
Den gamle dame og hendes lille møgkøter.
Hendes børn er voksne,
så hun nusser en lille hund.
Delvist instinktivt.
Men der er også mennesker,
der tager sig kærligt
af andre mennesker.
Helt bevidst.

Jeg tror vi som art
vil være bedst tjent
med at gå videre ad den vej.

Prøv at tænde ild i en klump is!
Så svært for mig,
Hvorfor brænder det ikke?
Fordi der ikke er ild i det!
Hvorfor virker det ikke
når jeg prøver at indoktrinere folk til det?
Fordi
jeg prøver at få dem til at skifte mening,
ændre kurs,
optræde mere socialt.
Hvorfor
virker det, når fascister indoktrinerer folk?
Fordi
fascisterne bare fortæller dem noget
som de mener i forvejen,
men som de ikke nødvendigvis har formuleret klart endnu.
Så nemt for dem.
Fascisternes indoktrinering
er en åbenbaring.
Min indoktrinering
er en provokation.
Jeg vil have dem til at gøre noget
som de ikke er disponeret for.
Fascisterne hjælper dem i stedet
til at forstå og at værdsætte sig selv.
Viser dem tydeligt, hvem de er.
Socialisme er et nyt element
i den menneskelige natur:
En forbedring og en udvidelse af samarbejde
mellem frie, bevidste individer.
Det er de ikke endnu.
Fascisme er vores oprindelige  hierarkiske natur
som i en ulveflok.
Vi burde udvikle os mod bevidst fællesskab.
Det ville gavne vores art.

De, der har hjerter som is,
er fortabte.
15-12-10
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Et af tilværelsens store mysterier..

Hvorfor bliver f.eks. unge indvandrere i England tiltrukket af ekstremistisk religiøst vanvid, i stedet for at blive tiltrukket af en social filosofi? Hvorfor foretrækker de HAD, når de bare kunne vælge kærlighed til deres medmennesker?
Fordi bandekultur og aggression er nedarvede egenskaber?
Eller er de utilpassede fordi de ikke føler sig velkomne her?
Fordi de ikke får anerkendelse?
Bombe-udsigten og Terrorprognosen for de næste fem dage:
Mandag få men spredte eksplosioner hist og pist,
mest over de østlige egne.
Tirsdag regner det med brevbomber
og onsdag kommer der hvidt pulver.
Torsdag er der udsigt til byger af forbandelser
og fredag får vi Fatwa.
Men der er andre slags flokmentalitet:
En flok egoister.
Hvorfor fatter unge veluddannede mennesker i Danmark ikke, at hele fællesskabet giver et bedre liv til de fleste, end egotrip og mærkevaretøj og blær og narcisisme til dem selv?
Hvordan kan de tro at arbejdsgiverne forærer dem velstand bare for deres blå øjnes skyld? Eller bilder de sig ind, at deres personlige kvalifikationer giver dem mere ret til et godt liv end os andre?
Hvor har de fået deres evner fra - Gud? Eller gav samfundet dem en uddannelse? Samfundet det er altså OS. De skylder deres ophav noget. Respekt. Omsorg. Efterløn. Og de får selv brug for det engang.
Hvorfor tror de at de kan klare sig selv uden et solidarisk sammenhold og fagforeninger baseret på fællesskab og lighed? Fagforeninger, der er skabt af en socialistisk arbejderklasse.
De såkaldt kristelige fagforeninger er borgerskabets agenter. Falske venner. Skabt til at modvirke og nedbryde det sammenhold, som giver arbejderne styrke i lønforhandlinger og magt til at gennemtrumfe bedre arbejdsmiljø. For ingen af delene kommer af sig selv. ”Alle gode gaver, de kommer ovenned” - lærte vi at synge til morgensang i skolen, men de kommer sgu ikke fra arbejdsgiverne eller deres organisationer. Husk det.
Eksklusiv-aftaler:
Bør det ikke være frivilligt om medlemmerne i en organisation ønsker at samarbejde med medlemmer af (en anden organisation eller af INGEN organisation)?
Det er jo sådan et problem der opstår, når man IKKE er enige..
F.eks. når arbejdsmarkedets parter (organisationer) ikke er enige.
Er det frivilligt, hvis man bliver fyret, når man kræver bedre vilkår?
Og når dem, der ikke kræver det, ikke bliver fyret?
”Morakkere og røvslikkere skal arve Jorden”, eller hva’?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvordan kan det være at mange mennesker i USA foretrækker Tea-party-lir i stedet for videnskab og fakta?

Nevada om natten.

Denne her tea-party-politikker
stiller sig op og siger:
”Jeg har haft 18 hårde møgjobs i mit liv..
..og jeg elskede dem alle 18!”
Alle idioterne jubler.
Han kunne ligeså godt have sagt:
”Jeg har været glad for at have det skidt!”
Eller:
”Det er sundt med dårligt arbejdsmiljø!”
Eller:
”Lykken er at få slidgigt!”
Eller:
”Gid jeg var fattig igen..
..jeg vil betale for at blive det!”
Men han sagde noget i retning af:
”Obama er djævlen selv og kommunist og muslim.
Kvinder skal ikke blande sig i politik,
derfor støtter jeg Sarah Palin.
Månen er flad og beboet af dværge fra Nordkorea.
Gud velsigne Wall Street!”

Hvorfor er så mange svenskere tiltrukket af forklædte små-fascister, der kalder sig "demokrater"?
Er der ingen, der har LÆRT noget af historien?

Jeg var lige oppe og spise i pølsevognen. Et par voldsomt usympatiske almindelige idioter var der også.
Hold kæft hvor blev jeg bare deprimeret.
Bøf med sovs og vi hader alle fremmede pizza-spisere.
Anmeld de andre. Brænd dem af. Vi vil ha bøf med sovs.
Vi vil ikke betale noget til nogen, og vi vil have noget for ingenting, og vi elsker kun os selv i vores egne små snæversynede hjerner.
Fodbold og bildæk.

Jeg har en mening om fodbold. Det kommer altid i TV-avisen som om det var vigtigt, men for min skyld er jeg da pisseligeglad med at der render nogen rundt på en græsplæne, som ikke engang kan stave til FUCK, og som regel slås tilskuerne både før, under, og efter kampen. For min skyld kan de stoppe OBen skråt op i super-FIFAen. Hele den såkaldte sports-verden er gennemsyret af korruption og doping, og publikum bræger nationalistiske slagsange, selvom spillerne på "deres" hold handles INTER-nationalt. Ja; handles som om de var husdyr (raceheste eller præmietyre) - til svimlende beløb, der kunne forsørge mange sultende familier. Sådan noget sport kan hidse folk mere op end sociale uretfærdigheder. Ubegribeligt!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Medfødt eller tillært?

De sociale forhold, som de er
vekselvirker med
Mentaliteten, som den er
Hvad er årsag og hvad er virkning?

Hvordan kan man ændre en mentalitet?
Hvordan kan man ændre forholdene?
Hvordan udvikler historien sig,
og hvad kan påvirke den?
Kan menneskets natur ændres?
Kan mennesker skifte personlighed?
Kan folk hjernevaskes?
Kan folk ændre karakter?
Kan politisk propaganda overbevise nogen?
Kan reklamer få folk til at ændre adfærd?
Eller
er det forholdene i samfundet,
der påvirker politik og reklamer
og mentalitet?

Jeg kan huske, at da vi i 70'erne havde alle disse ideologiske diskussioner om samfundets udvikling, kunne jeg ikke få teorien (den ”videnskabelige” socialisme) om at vi som mennesker er født med en tom hjerne, der kan fyldes op med hvad som helst, kunne være rigtig.
Det var sådan en diskussion ligesom den med hønen og ægget: Hvad kom først?
Er det samfundet, der skaber vores identitet og tankesæt?.. ..ja men hvor kommer oprøret så fra?
Hvis det er muligt at indoktrinere folk til hvad som helst, hvordan kan det så være, at JEG ikke godtager hvad som helst?
Jeg er sgu da blevet grundigt indoktrineret i skole og hjem og via medierne, så hvor kommer mine oprørske tanker fra?
I Historietimerne i 1967 var der en gang, vi lærte om en filosof, der sagde at mennesker ikke individuelt var i stand til at tænke nye, selvstændige tanker. Alt var bare et ekko af hvad vi havde lært eller oplevet andre sige og gøre. Det kan godt være, vi ikke kunne huske, hvor vi havde ideerne fra, men vi havde dem fra nogen. Ikke fra os selv. Det hidsede mig op, kan jeg huske. Jeg mente ikke, det kunne være rigtigt – og det havde jeg fra mig selv!
Grunden til at vi diskuterede det i halvfjerdserne, var fordi det var vigtigt for vores valg af politisk strategi og propaganda, om vi kunne påvirke resten af samfundet i den retning, vi ønskede, ved at tale til folks intelligens eller manipulere deres følelser. Virker aktioner og strejker bevidstgørende? Eller propaganda?
Jeg husker Maos plakater og højtalere. Kunne folket ”opdrages” til socialisme /kommunisme?
Jeg troede ikke på det. Jeg mente folk måtte gøres opmærksom på kendsgerninger, og at det ville overbevise dem, hvis det ellers var rigtige kendsgerninger. Jeg sagde det på den måde, at man ikke kan snyde folk til at blive ”gode mennesker”, hvis de rent faktisk ikke ER det, eller har potentialet til at blive det. Man kan kun forsøge at være katalysator for en slags paradigmeskift , der nødvendigvis må ske inden i hvert individs hjerne ved hjælp af INDSIGT.
En bevidst proces.
Det smertelige for mig var og er, at der er rigtig mange, der bare ikke kan GØRE det. Du kan ligeså godt prøve at forklare en mus kvante-teorien. Du taler i den grad et sprog, den ikke begriber.
Og du kan ikke lære den kvanteteorien ved at give den ost. Heller ikke ved at tage det fra den og fodre den med korn. En mus er en mus og bliver aldrig socialist.
Så hvis du siger at jeg ikke kan få dig til at blive socialist, er det måske fordi.. ..at du er en mus?
Det minder mig om min faster. Hun havde et foto af Lenin hængende på væggen ved siden af et foto af Kennedy.
Guderne må vide hvorfor. Engang stemte hun på Aksel Larsen, men det var ikke fordi hun var socialist.. ..næ, det var fordi han havde optrådt i fjernsynet i en valgudsendelse, hvor han havde benet i gips, fordi han var skvattet og havde brækket det. Hun syntes det var synd for ham, at han havde brækket benet, så det år fik han hendes stemme. En anden gang fortalte hun mig, at hun stemte på de forskellige partier efter tur til de forskellige valg, så der ikke var nogen, der blev kede af, at de aldrig blev stemt på. Det var sødt af hende, men samtidig fik det mig til at overveje, om stemmeretten burde være obligatorisk - eller om man måske skulle bestå en slags prøve for at få den tildelt.. ..men jeg kom frem til at det ville blive et problem at lave en god prøve, og at man nok ville blive ret uenige om, hvem der skulle fremstille opgaverne og bedømme resultatet. Hønen og ægget igen igen. (og det minder mig for resten om den prøve, man skal bestå for at få dansk indfødsret og stemmeret – og det man skal igennem for at få et green-kart til USA)
På et tidspunkt gik det op for mig, at hvis jeg skulle kunne få succes med at indføre socialisme i Danmark, ville jeg på en eller anden måde skulle kunne overbevise min faster..
Det var en tanke, der fyldte mig med håbløshed.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bliver jeg nogensinde liberal i det her liv?

Det kommer an på hvilken slags liberal der er tale om.
I USA er ”a liberal” en venstreorienteret, dvs. modsat ”konservativ republikaner”.
I Danmark er liberal højreorienteret. Partiet: ”Liberal alliance” f.eks. Og partiet ”Venstre” betegnes som ”liberalt”. Så partiet Venstre er altså højreorienteret. Ret forvirrende, ikke?
I USA kan en ”libertarian” betyde begge dele, fordi dette afledte begreb bruges af folk der ønsker mere lokalt styre og mindre overstatslig organisation.
Men hvis de lokale er ”liberals” styrer de anderledes end hvis de nu tilfældigvis er ”Republicans”.
Ordet ”liberal” er afledt fra latin (libertas) og betyder ”frihed”.

Jeg tror selv, at jeg er ”liberal-socialistisk global-psycedelist”
Det er en begrebs-sammenstilling, jeg selv har fundet på.
Det betyder at jeg går ind for personlig frihed garanteret af social sikkerhed, til at udvide sin bevidsthed globalt og stræbe mod en forbedring af sociale og mentale vilkår og evner på en individuelt fri og kreativ måde.
Det er faktisk en ultra-liberalistisk holdning, kombineret med (baseret på) økonomisk socialisme.
Altså ”liberalistisk” opfattet som personlig frihed TIL at udvikle sig selv TIL at blive et bedre menneske. Altså frihed FRA økonomisk og politisk og religiøs undertrykkelse og udnyttelse.
Det kan jeg vanskeligt gøre i et konservativt miljø, der modsætter sig forandringer i de sociale strukturer, og som modsætter sig ny tænkning.
Partiet venstres ideer om ”kreativitet” går på nye måder at kradse penge ind til den økonomiske elite. ”Kreativ bogføring” = Lovlig svindel.
Danmark skal køres som en forretning. (siger de)
Jeg synes DK skal køre som et ægteskab, en familie, en gruppe venner, en forening med globalt udsyn.
Men ikke som et feudalt bondesamfund. Det har vi Dansk folkeparti til.
DF er en flok Højre-socialdemokrater. Kulturkonservative nationalister.
Heller ikke som totalitær socialisme. Jeg går ind for demokrati, og socialisme ”med et kapitalistisk ansigt”..
Jeg er ikke bare socialist. Men Jorden og dens ressourcer tilhører os alle. Onkel Joakim har ikke monopol på den. Vi bør give hinanden menneskerettigheder. Ret til at leve et liv i velfærd. Mennesket er det vigtigste. Økonomi og arbejde er bare midler, ikke mål. Vores værdier er menneskelige, ikke økonomiske. Vi skal ikke sorteres efter vores nytteværdi som lønslaver. Vi har vores egen værdi som med-mennesker. En bedstemor kan have uvurderlig værdi for børn og børnebørn og mand, selvom hun ikke er i stand til at arbejde som receptionist eller arbejde i det hele taget. Hun kan have værdi selvom hun er handicappet. Livsvarig værdi uafhængigt af hvornår hun bliver målt.. ..hun kan endda have værdi selvom hun er død. Men denne værdi værdsættes ikke i vores økonomiske system. Den er irrelevant for dem, der dikterer reglerne for vores velfærdssystem. Hvis hun er på offentlig forsørgelse, betragtes hun som en unyttig udgift og belastning. Hun er ”ældrebyrden”. Spild af hud.
De radikale.. ..hvor radikale er de egentlig? ”Radical” betyder jo yderliggående, men de radikale er nærmest det modsatte. Ubestemmelige. De havde engang et ordsprog: ”Vi siger et rungende måske!” De er grundtvigianere. Moderne. Oplyste, men ikke så økonomisk sociale som socialistisk folkeparti, som på sin side er mindre marxistiske end enhedslisten.
Socialistisk folkeparti og de radikale har elementer fra ”de grønne” i Tyskland.
Det er faktisk ret indviklet.
Jeg mener ”de røde” kan også være ”grønne”, og ”blå stue” består af Venstre, de konservative, dansk folkeparti og liberal alliance. Det er da godt man ikke er farveblind, og ved at venstre er højreorienterede.. ..som er liberale.
Alliancer er ikke stabile, men interesser er.
Det gælder især international politik.
Hvor sætter du egentlig selv dit kryds?
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvordan sikres kompetencerne?

Et ministerium administrerer et område
indenfor den offentlige forvaltning.
En politiker bliver valgt for et parti
og partiet forhandler om tildeling af
ministerier (poster) med regeringen.
Hvis nu (partiet og) politikeren
får tildelt et offentligt ansvarsområde
må man da håbe, at politikeren
har forstand på netop det område.
Vælgerne kan nemlig ikke via lovgivningen udefra
stille krav om et sådant praktisk kendskab.
Vælgerne må stille krav til deres parti
om at partiet stiller krav
til kandidaten (politikeren)
om at have tilstrækkeligt teknisk kendskab
til området.
Men partiet rummer måske ikke en passende person.
Alligevel kan det ønske at få posten,
dels for at få indflydelse på området,
dels for at gennemføre mærkesager,
dels for at få lønnet deres kandidat
(og diverse tilskud)
så vedkommende får tid og råd til at dyrke
partiets politik på det område og andre områder i tilgift.

Sådan får man valgt en inkompetent ledelse.

For at kompensere for denne mulige in-kompetance
har man så embedsmænd.
De vælges ikke af vælgerne,
men ansættes af
1.      andre embedsmænd
2.      Eller de (evt.) inkompetente politikere
Den sidste mulighed svækker selvsagt kompetancen.
Den første kan ikke kontrolleres af vælgerne.
Men er selv-suplerende via uddannelses-systemet,
dvs. kontrolleres af akademikerne i dette.
Uddannelses-systemet er kontrolleret af de (evt.) inkompetente
vælgere.
Via deres valg af (evt.) inkompetente politikere..
Konklusion:
VÆLGERNE bør gøres så politisk, teknologisk og administrativt kompetente
som muligt.
Generationers erfaringer og viden
bør videregives i et velfungerende uddannelsessystem
for at demokratiet kan være effektivt
og det kan selvfølgelig kun lade sig gøre
i et samfund hvor informationer flyder frit.
Uddannelse og fri kommunikation er forudsætningen for demokrati.

Lige præcis det modsatte fremmer
diktatur i forskellige former.
1980:
De røde khmerer anså alle uddannede som folkefjender,
dvs. fjender af folkeforførerne (Khmererne).
Dumhed var en dyd - fordi juntaen ikke kunne tåle opposition.
7
Oprindelse og ejendom.

Historie og identitet.
De åbne vidder og suverænitet.
Jeg så det først! - Det er mit!
Jeg fandt det! - Jeg må bruge det!
Jeg må give det – hvis jeg vil.
Hvor meget og hvordan
bestemmer jeg
over mig selv
og det?
Hvor meget og hvordan
bestemmer jeg
over mine omgivelser?
Er det retfærdigt?                                                             MINE penge, mine penge, mine penge!

Sept. 2010

Værdier er variable for forskellige:

Markedsværdi er bytteværdien
af produktet på markedet
på et givent tidspunkt.

Akkumuleret værdi er de værdier,
der historisk er indgået
i skabelsen af produktet.

Eks:
Det har kostet 10 arbejdstimer
og 1 kg gummi
plus andre drifts-omkostninger
at fremstille de gummistøvler = akkumuleret værdi
Men
de kan kun sælges  for det halve
(byttes til den halve værdi) = Markedsværdi
Det medfører 50% tab af akkumuleret værdi.
Spildt mælk.

Penge er ikke produkter
men derimod symboler
på produkters bytteværdi.

brugsværdi og affektionsværdi er personlige værdier.
Ikke markedets aktuelle værdi-sætning i penge.
Eks:
En bankforretning producerer ikke nogen som helst ting,
tværtimod gør den alle produkter dyrere,
svarende til bankens driftsomkostninger og profit.
En bank er en institution, der administrerer produkters bytteværdi = markedsværdi.
Bestyrelsens ansvar er at drive lovlig virksomhed på en økonomisk bæredygtig måde.
Ellers krakker banken.
Dette ansvar bør kun belønnes hvis betingelserne er opfyldt. Det vil sige hvis bankens drift giver overskud. Hvis der er røde tal på bundlinien, er der ikke råd til løn udover samfundets gennemsnitsløn, ingen bonus, optioner eller andre fiduser til ledelsen, og heller ikke udbytte til aktionærerne.
Det bør være forbudt.
ALLE aktionærer skal have stemmeret (vægtet i forhold til investeringsbeløb) til bankens generalforsamling og til valg af bestyrelse.


Nogle forslag til et ændret økonomisk system:
Dansk jord tilhører det danske folk i fællesskab.
Men kan udliciteres til enkeltpersoner, virksomheder eller institutioner i disses levetid.

Et forslag til finansiering af fast ejendom:
Markedet fastlægger prisen, som betales kontant eller med:
Leje kombineret med
Afbetaling
Lejen bliver til afbetaling hen ad en tidslinie.
Der betales 2 moduler pr. termin:
Leje%
Afbetalings-afdrag%

Ejendomsretten omfatter kun den %-del af prisen, som er betalt i form af leje + afdrag.

Såfremt lejemålet misligholdes økonomisk, og derfor ophæves, betales afdragene tilbage til lejeren -(udgifter forårsaget af fysisk misligholdelse) -(tilpasnings- eller relokaliserings-omkostninger)
Det misligholdte lejemål tilpasses hvis muligt fysisk via m3 (mindre boligareal) eller lejeren relokaliseres til billigere bolig/domicil.
Staten garanterer mindstemål af areal og faciliteter.
Statens eksperter foretager vurderinger og definerer standarder.

Hvis leje/afbetaling forløber korrekt, kan den tiloversblevne friværdi belånes op til 80 %.
Heraf 50 % med 20 årige lån, og 50 % med 30 årige lån.
Til en rente, der defineres hver 10 år. (ikke over 10% pr. år.) og kontrolleres af staten.
En ”kurs”-værdistigning på fast ejendom = profit / værdiFALD bør kunne trækkes fra i skat
Statsobligationer er garanti.
Staten kan udlicitere kredit-administration til banker og kreditforeninger.

Jeg har ikke nogen tidsplan.
Der er alligevel næsten ingen i Danmark, der vil gå med til sådan noget.
Der var engang et parti, der hed RETSFORBUNDET, som så vidt jeg husker havde noget i den retning på programmet, men de fik for lidt stemmer. Det er jo en form for næsten socialistisk fordelingspolitik m.h.t. jord og fast ejendom.

Meningen er, at det skal være umuligt at bruge flere penge end man har, (likviditet)
og at man kun ejer det, man har betalt for,
og at man ikke kan stifte mere gæld, end man kan stille sikkerhed for. (solvens)
Til gengæld sørger staten for et sikkerhedsnet, som man ikke kan falde igennem.
Det kan kun lade sig gøre, hvis alle betaler %-skat af indtægter og profitter, og hvis majoriteten af folk overholder loven, samt bidrager med arbejdskraft, og hvis der ikke findes korruption i statens institutioner.
Mit forslag kan ikke gennemføres, mens vi er medlem af EU, medmindre det gennemføres i HELE EU, sådan som EU er opbygget i dag. Det vil i øvrigt også betyde at en grundlovs-ændring skulle gennemføres..
Det kan heller ikke stå alene, men må nødvendigvis kombineres med en statslig regulering og kontrol med finans-transaktioner (børser), som ikke tillader spekulation og gambling.
Det må ligeledes kombineres med love for drift af private virksomheder, som vanskeliggør svindel og bedrag.
Virksomheder kan være statslige, enkelt-persons-ejede, andels-institutioner, aktie-finansierede.
Desuden må der være gratis uddannelse og lægehjælp,
samt en fastlagt mindste borgerløn, der erstatter SU, sygedagpenge og kontanthjælp og folkepension.
Derudover kan der findes private tillægs-forsikringer.

Man kan sætte ovenstående på formler og bruge et regneark til at se konsekvenser af forskellige scenarier.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvem bestemmer hvad hvornår

Prisen på arbejdskraft reguleres af produkt-markedet og arbejdsmarkeds-parternes organisationer.
Hvad er et produkt?
Er det genstande eller ydelser eller en kombination?
Eller bare resultatet af en proces?

Herre og slave

Ingen er berettiget eller god nok til at være en andens herre.
Det er et anarkistisk princip.
Men man kan blive enige om at udføre opgaver i fællesskab.
Det er et socialt og demokratisk princip.
Fællesskabet kan organiseres som specialiserede grupper (eller personer),
der udfører forskellige funktioner.
Organisationerne skal være baseret på frivillighed.
Det er et liberalistisk princip.

Arbejds-kampen

Fordelingen af produkterne og vilkårene.
Kan være demokratisk via folketinget, eller darwinistisk markedsbestemt via organisationers (og personers) kamp for egne interesser. Eller en kombination.
Kampens former bør være civiliserede og humanistisk konstruktive.

Hvis kampen er darwinistisk (og det er den meget i øjeblikket) så kan den komme ind i en negativ spiral, hvor kapital-ejere og arbejdere konkurrerer mod hinanden og indbyrdes.
Sådan at:
virksomheds-ejerne sætter produktpriserne ned,
og arbejderne tilbyder at arbejde for lavere løn.
Alle bliver fattigere, undtagen kapital-ejere, der høster profit.
Det vil sige stor-aktionærerne. Dem der har aktiemajoriteten.
Børs-spekulanterne.
De bliver forholdsvis rigere hurtigere.
Hvis denne rigdom omsættes til fast ejendom, får de mere jord.
Hvis den omsættes til bestikkelse (parti-støtte, f.eks.), får de mere politisk magt.
Hvis den investeres i produktionsmidler, får de mere magt over produktions-apparatet,
og dermed arbejderne og vores vilkår.
Hvis produktions-apparatet bruges til at producere våben, får de mere militær magt.
Som kan bruges til at under-trykke andre folk og gøre dem til slaver.
Det sker i større eller mindre grad overalt i verden i dag.

Man kan sige at der er forskellige typer kræfter der virker i samfundene.

Politiske aktører
kapitalistiske aktører
Religiøse aktører.

De fleste mennesker er en blanding af alle tre kræfter.
Der er næsten ingen steder, hvor der findes rendyrkede -ismer.
Det meste er noget rod og mudder.
Vi vælter rundt mellem hinanden i forskellige former for uvidenhed og mangel på overblik.

Plat politik

Enhver person
er afhængig af et hormon.
For eksempel Oxytocin.
Det gør dig lokal-patriotisk
gruppe-orienteret empatisk.
Hormoner bestemmer hvad vi kan li'
og har betydning for vor psykologi.

Psykologi
er en del af grundlaget for politik
og religion.
Alt hvad vi mennesker gør
og tror
beror på hvad vi er.
Vores politiske holdning
beror på hvad vi kan
og vil.
Vores personlige psykiske virkelighed
har politiske konsekvenser.
Vores politiske holdninger
kan stamme fra vores hormoner.
så vi bliver nødt til at se
indad.
Hvordan virker vi?
Hvad motiverer os?
Pisk eller gulerod?
Fri fra eller fri til?
Vi er jo ikke nødvendigvis ens..
Netop derfor skal der gøres
noget forskelligt
for at opnå noget hensigtsmæssigt.
Der kan være flere veje
til samme mål.
Så det vil være smart at bygge
flere veje af god standard
langs forskellige ruter.
Så kan folk jo køre som de vil
eller som deres hormoner får dem til.

Men du blir' hvad du spiser!
Og lugter som du fiser!
Måske er der nogen mænd eller koner
der vil manipulere med dine hormoner.
Kemisk sindelags-kontrol:
Politisk dur og mol.
Melankoli og apati
kan de måske komme i.

©Copyright 29-11-10

Social regulering af kapitalisme


Det er ikke uden utilsigtede bivirkninger

At bruge ordet “konkurrence-forvridende” er at skabe bevidst forvirring om hvad konkurrence er for noget.
Konkurrence er i sig selv forvridning af et harmonisk ligeværdigt forhold mellem mennesker.
Konkurrence går jo netop ud på at den ene vinder
og den anden taber.
Mere forvredet lighed kan der da ikke blive tale om!
Selve konkurrencens princip er forvridning.
Derfor er ordet “konkurrence-forvridning” en negation af sig selv, ligesom minus og minus giver plus.
Det er borgerlig sprog-magi.
Konkurrence-regulering og konkurrence-dæmpning er omvendt et forsøg på at bevare en vis lighed mellem “rovdyr”, der prøver at æde hinanden, så de nødsages/tilskyndes til at opføre sig lidt mindre agressivt, og sådan at effekten af deres virke fordeles mere jævnt og mindre destruktivt.

Protektionistisk værktøjskasse:

Og hvad består sådan en regulering så af?
Det kunne være politisk bestemt moms-differentiering, så sunde varer bliver billigere end mindre sunde/skadelige.
Det kunne også være institutioner, der sikrer overholdelse af “fair trade” mellem konkurrenter.
Loft over profit. Lov mod åger.
Det kunne være beskatning af bestemte slags formuer og ejendomstyper.
Det kunne være progressiv eller selektiv beskatning af indtægter eller overskud.
Det kunne være regulering af arveret, så folk starter mere lige på deres personlige økonomiske udvikling.
Det kunne være pålæg om kvoter for visse produkttyber, f.eks. i en mangel-situation.
Det kunne være lovgivning omkring multinationale selskabers økonomi og aktivitet.
Det kunne være indgreb mod fusioner der skaber private monopoler, og derved for meget magt til udemokratiske firmaer.
Det kunne være folke-aktier i stedet for lønstigninger.
Det kunne faktisk være så meget.

Konklusion:

Kapitalisme kan til en vis grad reguleres af folkestyret via demokratiske institutioner.
Den kan modificeres og dirigeres. Den behøver ikke at være entydigt nådesløs og ond.
Konkurrence-regulerende foranstaltninger er nødvendige, men de er ikke uden bivirkninger, og de rummer hver deres muligheder for misbrug og snyd. De komplicerer samfundsstrukturen og gør den mere uoverskuelig for den enkelte. Det bør modvirkes af omhyggelig registrering og fri adgang til informationerne.
Hvis skiftende flertal i et folkestyre kører en ideologisk zig-zag-kurs mellem tiltag med modsat formål bliver det hurtigt noget rod, og det er faktisk vores situation i Danmark for tiden, og det har det været i mange mange år.
2007
Og her er lige et link til en praktisk reguleringsmulighed, og en forklaring på hvad der kan hjælpe under finanskriser skabt af økonomisk spekulation og hovedløs grådighed:
HER
og her: Et konkret valgoplæg 2011